U ovim uputstvima pojmom „kolačići“ označavamo kolačiće i druge slične tehnologije obuhvaćene Direktivom EU o privatnosti u elektronskim komunikacijama.

Šta je „kolačić“?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje kreira veb-sajt koji ste posetili i koje sadrže podatke. Oni se čuvaju na računaru posetioca kako bi korsiniku obezbedili pristup različitim funkcijama.

Na našim sajtovima koriste se i sesijski i nesesijski kolačići.

Sesijski kolačić se privremeno čuva u memoriji računara dok posetilac pregleda veb-sajt. Ovaj kolačić se briše kada korisnik zatvori veb-pretraživač ili kada prođe određeni vremenski period (što znači da je sesija istekla).

Nesesijski kolačić ostaje na računaru posetioca dok se ne obriše.

Zašto koristimo kolačiće?

Kolačiće koristimo da bismo saznali više o interakciji korisnika sa našim sadržajem i da bi nam pomogli da poboljšamo doživljaj posetiocima našeg veb-sajta.

Funkcionalnost i sadržaj sajta

Posetioci koriste funkciju deljenja da bi naše sajtove i sadržaj preporučili na društvenim mrežama kao što su Facebook i Twitter. Kolačići čuvaju informacije o tome kako posetioci koriste funkciju deljenja – mada ne na individualnom nivou – kako bi veb-sajt mogao da se poboljša. Ako ne prihvatite kolačiće, podaci se ne čuvaju.

Za neke od funkcija na našem veb-sajtu koristimo izvore trećih lica, na primer, kada posetite stranicu koja sadrži video-snimke ili veze sa YouTube-om. Ovi video-snimci ili veze (i sav drugi sadržaj preuzet od trećih lica) mogu da sadrže kolačiće trećih lica, pa ćete možda morati da na veb-sajtovima tih trećih lica pročitate njihovu politiku o upotrebi kolačića.

Veb-analitika

Ovaj veb-sajt koristi Google Analytics i Facebook pixel koji koristi kolačiće. Na nivou agregacije, kolačići čuvaju informacije o tome kako posetioci koriste veb-sajt, uključujući broj prikazanih stranica, o tome odakle je posetilac i o broju poseta, kako bi se veb-sajt poboljšao i obezbedio dobro korisničko iskustvo. Ako ne prihvatite kolačiće, podaci se ne čuvaju.

Kako da odbijem ili obrišem kolačiće?

Nećemo koristiti kolačiće za prikupljanje podataka o korisniku na osnovu kojih se može utvrditi njegov identitet.

Imajte u vidu da većina pretraživača automatski prihvata kolačiće, pa ako ne želite da se kolačići koriste, morate da ih aktivno obrišete ili blokirate.

Za informacije o korišćenju kolačića na pretraživačima mobilnih telefona i za detalje o tome kako da odbijete ili obrišete takve kolačiće, konsultujte priručnik za vaš mobilni telefon.
Ne zaboravite da ćete, ako odbijete korišćenje kolačića, i dalje moći da posećujete naše veb-sajtove, ali da neke od funkcija možda neće pravilno funkcionisati.